Historien om Femmøller

Femmøller er en af byerne på Mols, hvor man kan fornemme den idérigdom molboerne har lagt for dagen, da de skulle tæmme vandet i Mølleåen og anlægge fem møller, der faktisk udgjorde et industriområde. Møllerne er: Overmølle, Kjerris Mølle, Glads Mølle, Skovmøllen og Ravns Mølle, den sidstnævnte brændte i 1688 og er ikke blevet opført igen siden. Skovmøllen er i dag ombygget til hyggelig restaurant.

Navnet Femmøller vinder først indpas omkring 1790. Før den tid hed stedet Essendrup.

Formodentlig har møllerne i Femmøller været kornmøller, og det typiske var, at omegnens gårde havde møllepligt til en bestemt mølle, men sådan var det ikke her.

Femmøller ligger lidt hengemt inde i ”bjergene”. Der er mindre veje til Basballe, Strandkær og Lyngsbækgård og selvfølgelig vejforbindelse til Ebeltoft. Men først i midten af 1800-tallet bliver der ført en hovedvej (Molsvej) gennem Femmøller.

I 1909 blev der opført et stort badehotel i Femmøller. Badehotellet var udtryk for en tidlig turisme i Ebeltoftområdet. At badehotellet ligger i betragtelig afstand fra den nærmeste badestrand viser, at målet for den tidlige turisme i nok så høj grad var naturoplevelserne i Mols Bjerge som badelivet ved stranden.

I dag fungerer det tidligere badehotel som en efterskole. Overfor Efterskolen starter den populære vandretur ”Den italienske sti”, som er en del af ruterne i Nationalparken.

Skovmøllen, der er en af de oprindelige “fem” møller, har været familieejet i 3 generationer.

Skovmøllen

Skriv et svar